tisdag 7 december 2010

7:e december - julfilmer

Är hemma med Josefin idag, hon har feber och är lite hängig. Vad passar bättre än att sitta i soffan och se en julfilm tillsammans? Har en bunt julfilmer att välja på hemma, får se om någon duger eller om det blir lite Scooby Doo istället...

Donkey's Christmas Shrektacular från 2010
En julsaga från 2009
EnBarbie En julsaga från 2008
Shrektigt god jul från 2007
Superdeckarnas julfilm från 2007
Musse Piggs magiska jul från 2001
Caspers spöklika jul från 2001
Grinchen från 2000
Mupparnas julsaga från 1992

måndag 6 december 2010

6:e december - julgodis

Mosters goda fudge

2 dl grädde 25 st skum-sockerbitar
4 dl socker 200 gr blockchoklad
100 gr smör


Lägg bakplåtspapper i en långpanna ca 35x25 cm. Smält grädde, socker och smör i en kastrull.






Klipp sockerbitarna i mindre bitar och smält i kastrullen. Låt koka 10 minuter. Jag brukar ha termometer och koka till 112 - 116 grader.





Lägg ner blockchokladen i kastrullen och smält under omrörning. Häll smeten i långpannan och låt den stelna. Snitta i rutor innan smeten stelnat för mycket. Förvara svalt.Den går utmärkt att ha i frysen och ta upp och äta en bit när man vill då och då.

söndag 5 december 2010

5:e December -Glögg i 2:a advent

Nu när andra ljuset brinner vill barnen ta ner granen från vinden och pynta den. Jultokig som jag är så tycker jag det låter som en bra idé. Att sedan sitta och dricka glögg när granen tindrar och lyssna på julmusik känns riktigt trevligt.

lördag 4 december 2010

4:e december - Thaimat

Firade 6-åringen i familjen igår med lite god Thaimat från Santa Maria som jag fått från Buzzador. Buzzador är alltså ett sätt för företag att marknadsföra sina produkter genom att få vanliga personer att testa och sedan berätta om vad man tycker. Jättekul och intressant :)

Vi gjorde Wokad kyckling med sugar snaps smaksatt med thailändsk röd curry, galanga och kokosmjölk som vi bjöd på. Barnen tyckte det var gott men lite starkt. Vi hade dubblat receptet för att det skulle räcka till alla och hade i 2kryddpåsar. Alla tyckte det var gott. Barnen som gillar "Halv åtta hemma hos mig" satte betyg på maten, det blev 8 i medel. De vuxna tyckte det passade bra med gräddfil till maten, som lite kontrast till det starka. Men nästa gång ska vi ha i mer grönsaker för det kändes lite lite med bara sockerärtor.

Paneng gai
2 msk olja till stekning
1000 g kycklingfiléer, fint strimlade
150 g sugar snaps
2 påse Santa Maria Thai Paneng Spice Mix
1 förpackning (500 ml) Santa Maria Creamy Coconut Milk
1 burk gräddfil

Stek kycklingen i olja på medelhög värme tills den får fin
färg. När kycklingen nästan är klar, tillsätt sugar snaps.
Strö över paneng spice Mix och häll på kokosmjölken.
Låt koka ca 3 minuter.
Serverades med 2 pkt Santa Maria Thai Premium Egg Noodles som vi blandade i wokpannan med det andra när nudlarna kokat klart.
Serverades med gräddfil till som alla fick ta så mycket de ville av.

Betyg:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

3:e december - Juldikt

Min favoritdikt så här års, gillar verkligen december och alla förberedelserna inför jul. Kanske till och med mer än själva julafton som brukar vara över för fort. Nu vill jag pyssla och njuta av allt som julen innebär :)

En stjärna i vårt fönster, ett ljus på varje bord,
en lingonkrans på dörren, en sång - och glada ord.

En lukt av lack i huset, av hyacint och gran,
och hemligt pappersprassel och mycket marsipan.

Nu sitter vi och väntar, för allt är klart och gjort.
Just nu går julen sakta - sen går den väldigt fort!

Britt G. Hallqvist

onsdag 1 december 2010

2:a december - Julmusik

Nu har SR öppnat sina två julradio stationer :)

SR Bjällerklang-de mest älskade och populära jullåtarna i både välkända och oväntade versioner.
SR Klassisk jul- klassiskt klingande julmusik – de vackraste julsångerna i praktfulla arrangemang

Eller så hittar man lite julmusik på Spotify eller väljer låtar helt själv.

1:a december - satsumas, mandariner eller clementiner?

På jobbet har vi diskuterat vad som är skillnaden mellan clementin, satsumas och mandariner. Hittade på nätet en liten översikt, och det är bara satsumas och clementiner som säljs för mandariner är så fulla av kärnor att de inte säljs alls.

Clementin
Utseende: Orangefärgat skal som är något tjockare än på en satsuma. Nästan alltid kärnfri.
Smak: Söt och uppfriskande.
Säsong: Importeras från november till mars från Marocko och Spanien.
Kuriosa: Uppkom genom en korsning mellan mandarin och pomerans. Den småcitrusfrukt som vi äter allra mest av.

Satsumas
Utseende: Orange, men har ofta gröna skiftningar i skalet (är dock mogen trots detta). Tunnare skal än hos clementinen. Är nästan alltid kärnfri.
Smak: Mild, sötsyrlig. Syrligare än clementinen.
Säsong: Importeras från Spanien från mitten av oktober till januari.
Kuriosa: Kommer ursprungligen från den japanska provinsen Satsuma.

Mandarin
Utseende: Gul till blekt orange. Relativt tunt skal. Mycket kärnor.
Smak: Påminner mycket om clementin men är något sötare.
Säsong: Finns ingen. Läs nedan.
Kuriosa: Mandarin innehåller så mycket kärnor att den har ersatts av kärnfattigare sorter. Den största skörden går därför i stället till mandarin på burk och till drycker.

Källa: David Ottosson på Allfrukt