söndag 24 juli 2011

Gruvutflykt

Var på en utflykt till Kleva gruva idag. En gruva där de bröt koppar från 1691, men malmens kvalitet var inte så bra. 1838 analyserade man malmen igen och hittade en annan metall, nickel, som bröts från 1845 fram till 1889 då nickel blev billigare på andra håll. 1920 lades gruvan ner. Sedan 1991 så är gruvan öppen för turister. Många gångar är upplysta men det finns även gångar som är mörka.

Ingången till gruvan.

Först gick man in i den 270 meter långa Aschans stollgång som var smal med olika takhöjd. Ibland kunde man gå upprätt och ibland fick man böja sig rejält. Första delen av gången var sprängd och mötte den gamla delen som gjorts enligt tillmakning. Först kom man in i Storgruvans Schakt. Det var 55 meter upp till schaktets öppning och ca 55 meter ner i gruvhålet som var fyllt med vatten, och faktiskt fortfarande is. Det brukar vara mellan -2 och +6 grader i gruvan året runt, men efter den kalla vintern så har det inte blivit varmare än -1 grad nu!

Spännande och kallt nere i gruvan där isen fortfarande låg tjock både i storgruvan och i flera gångar. Tur att man fick låna hjälm och ficklampa, båda behövdes. Gummistövlar och tjocka kläder är också bra att ha, man kunde låna stövlar och jackor också. Man blev ganska kall om fötterna, speciellt när man gick på isen som låg tjock i vissa gångar.

På fotot ovan ser man is till höger precis bredvid staketet. Lite halt och läskigt på vissa platser, men de hade sandat på all is så det gick bra om man var försiktig.

När man gick ut kunde man ta samma väg som man gick in eller en trappa upp till markytan på 151 trappsteg. Efter den långa trappan upp (44 meter) så gick vi genom Nilssons stoll med de släta tillmakade väggarna innan vi kom ut.

Precis lagom höjd för barn som inte behöver böja sig när de går. Hjälm var bra, speciellt för de vuxna! När man kom ut var det väldigt varmt, vi som tyckt det var en ganska kall och kylig dag innan vi gick ner i gruvan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar